Volkeraksluizen 

Direct bij Willemstad liggen de Volkeraksluizen. U dient bij het aanvaren van de Volkeraksluizen beroepsvaart voldoende ruimte te geven en de watersport dient gebruik te maken van de speciale jachtsluis aan de westzijde. De bediening van de Volkeraksluis (140×16 meter) is 24 uur per dag gratis, maximale doorvaarthoogte is 19 meter. Ondanks de capaciteit van de sluis kan het er wel eens druk zijn in het hoogseizoen. Bij het uitvaren richting Volkerak dient u minstens 20 meter uit de wal te blijven, keien en basaltblokken liggen daar ondiep. Van 22-6 uur dient u zich aan te melden via de praatpalen.

Na de sluizen vaart u door en kunt u kiezen: of u vaart zuidwaarts via de Schelde-Rijnverbinding (maximaal 9,8 meter hoog) of u vaart oostwaarts richting Grevelingen via de Krammerssluizen in de Philipsdam.

Krammerssluizen

De Krammerssluis heeft weer een speciale doorgang voor de watersport. Er is een zuidelijke- en een noordelijke doorgang voor jachten. Doorvaarthoogte maximaal 18.30/18/40 meter, maximale diepgang 2.10 meter. Dieper stekende schepen dienen de sluis voor de beroepsvaart te kiezen. Doordat men beschikt over een scheidingsinstallatie voor zoet- en zout water kan het schutten wel eens iets lager duren dan dat u gewend bent. De bediening is gratis, bedieningstijden zijn365 dagen per jaar van 7-24 uur. Buiten het seizoen is de beroepssluis 24/7 beschikbaar.

Grevelingensluis

Bruinisse ligt op 2,5 mijl van de Krammerssluizen. Omdat de Vissershaven van Bruinisse niet toegankelijk is voor de watersport dient u eerst (weer) te sluizen. De Grevelingensluis wordt bediend van 7-22 uur in het seizoen en daar buiten van 8-20 uur, of zon- en feestdagen tot 18 uur. Druk, druk, druk, de sluis is geliefd bij de watersport, althans er wordt driftig gebruik van gemaakt. In het hoogseizoen en in de weekend dient u rekening te houden met wachttijden.

Haringvlietbrug

De Haringvlietbrug verbindt de Hoeksche Waard bij Numansdorp met Ooltgensplaat op Goeree Overflakkee en Willemstad in Noord-West Brabant.
Op de brug loopt de A29 snelweg en een parallelweg voor langzaam verkeer.
Knelpunt Haringvlietbrug onderdeel van rijksweg A29 en A4 

Openingstijden Haringvlietbrug:
De Haringvliet Brug gaat regelmatig open, tot 2008 om het hele uur (behalve om 16.00 en 17.00 uur i.v.m. de spits).
De brug gaat tegenwoordig (onder voorbehoud) open om 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 en 15.30, 18.00 uur. 
In het voorjaar en de zomer kan de brug ook opengaan om 9.00 en 19.00 of zelfs 20.00 uur.

Uiteraard alleen als er (zeil)boten zijn die onder de haringvlietbrug door willen varen om zo van de ene kant naar de andere kant willen varen en te hoog zijn om onder de brug te kunnen doorvaren. (vermoedelijk zo rond de 12 meter of hoger).

De openings tijden van de Haringvlietbrug zijn in het weekend: meestal op het hele uur gaat de brug open voor de scheepvaart.
Omdat er in het weekend geen rekening wordt gehouden met de drukke spits tussen Rotterdam en Bergen op Zoom / Antwerpen, gaat de haring vliet brug in het weekend vaker open.